زوزن، از توابع بخش جلگه زوزن شهرستان خواف، روستایی است که هنوز آب شیرین ندارد تا جایی که مردم با آب شور مجبورند کارهای روزمرهشان را انجام دهند و مصارف خوراکی آب آنها یا همان آب شیرین، به گفته رئیس شورای روستای زوزن از طریق تانکر تأمین میشود.
۴ روز بیآبی و نصب کنتور
یونس خزاییپور میگوید: متأسفانه چهار روز روستای زوزن بدون آب بود و پس از نصب شدن پمپ جدید هم بحث فشار پایین همان آب شور را شاهدیم تا جایی که هنوز هم برخی از مشترکان ما بدون آب هستند.
سیدحسن رضائیان، مدیر امور آبوفاضلاب شهرستان خواف هم میگوید: دبی چاه آب روستا ۸ لیتر بر ثانیه است علاوه بر این، یک حلقه چاه دیگر به ظرفیت ۳ لیتر برثانیه همچنان در مدار قرار دارد و در کنار آن برای اتصال مستقیم یک حلقه چاه از روستای اسدآباد با دبی ۵/۲ لیتر برثانیه به شبکه آب روستای زوزن اقدام شده است.
به گفته وی برای جبران کسری آب روستاییان، تخلیه آب تانکری در مخزن روستا با ۳دستگاه تانکر ۳۲ مترمکعبی در حال انجام است.
معضل شور
اما مشکل آب شرب اهالی زوزن تنها قطعی آب چند روزه نبوده و شوری بالای آب هم یکی از گلایههای همیشگی اهالی این روستاست. این در حالی است که به گفته رئیس شورای روستای زوزن فاصله این روستا تا شهر قاسمآباد که دارای شبکه توزیع و آب شیرین است چند صد متر هم نمیشود.
وی تصریح میکند: ما آب شیرین نداریم و میزان شوری آب در روستای ما بالای ۴هزارو ۶۰۰ الی ۴هزار و۸۰۰ واحد است و فاصله روستا با خط انتقال شبکه توزیع آب کمتر از ۱۰۰ متر است.
وی خاطرنشان میکند: این پرسش مطرح است که بیشتر مناطق، آب شهری و روستایی ادغام شدند، چرا برای ما این اتفاق رخ نمیدهد؟ آبوفاضلاب به ما کمک نمیکند برای مثال یک شیر فلکه میخواهیم که حدود یک میلیون و ۲۰۰هزار تومان هزینه دارد و مشکل ۱۰۰خانواده مرتفع میشود، اما به دلایل مختلفی از قبیل افت فشار آب قاسمآباد از انجام این موضوع شانه خالی میکنند.
مردم در مضیقه
خزایی پور با بیان اینکه اگر گردان۱۵ امامحسین(ع) و محور سوم شهید دشتی نباشد، مردم از لحاظ تأمین تانکر و آب شیرین با این وضعیت و شوری آب، برای ادامه حیات دچار مشکل میشوند.
او میافزاید: علاوه بر مضرات آب شور برای سلامتی، حتی پوشالهای کولر طی یک ماه به دلیل شوری آب مانند یک تخته میشود و دیگر جواب نمیدهد و مردم مجبورند ماهانه پوشالها را تعویض کنند.
جای خالی آبشیرینکن
وی تأکید میکند: امکان نوشیدن آب شور وجود ندارد. حدود ۵۰درصد مردم دارای دستگاه آبشیرینکن هستند و نیم دیگری از مردم مجبورند از آب شور استفاده کنند.
برای این موضوع به بنیاد علوی، بنیاد برکت، بنیاد ایرانیان، سپاه، قرارگاه پیشرفت و آبادانی تقاضا دادهایم و امیدواریم به زودی شاهد پایان این وضعیت در روستا باشیم.
۵ حلقه چاه در قاسمآباد
رئیس شورای اسلامی روستای زوزن در پاسخ به این پرسش که آیا با انتقال آب از قاسمآباد به زوزن، قاسمآباد دچار مشکل کمآبی یا بیآبی نخواهد شد، بیان میکند: قاسمآباد دارای چهارحلقه چاه است که دو حلقه چاه آن آب شیرین و در بالادست دشت مهاباد و دو چاه دیگر داخل قاسمآباد است. همچنین دارای یک حلقه چاه رزرو هم است و مشکلی در تأمین آب ندارند.
وی تصریح میکند: یک خط انتقال کمتر از۱۰۰ متر نیاز داریم اما تاکنون هرچه تلاش کردیم برای حل این مشکل به نتیجهای نرسیدهایم.
خزاییپور آخرین سرشماری جمعیت روستای زوزن را حدود ۴ هزار نفر اعلام میکند و میگوید: حدود یک هزار و ۱۰۰ مشترک آب داریم و جمعیت شهر قاسمآباد حدود ۶ هزار نفر است.
وی با اشاره به ضرورت اصلاح شبکه توزیع آب زوزن میگوید: متأسفانه شبکه توزیع زوزن به قدری دچار فرسودگی است که برای ۳متر آن پنج عدد کمربند استفاده شده، زیرا ترکیدگی زیاد است و فرسودگی بیش از حدی دارد .این درحالی است که چهار سال پیش بخش زیادی از شبکه توزیع قاسمآباد تعویض شده اما یک خط برای زوزن تاکنون تعویض نشده است.
خزاییپور توضیح میدهد: هزینه دائمی و پایدار برای آب لوله اصلی که از قاسمآباد به زوزن آب وارد شود، ۴ کیلومتر که رقمی معادل یک میلیارد و نیم است تاخط انتقال اصلی انجام شود.
حتی اگر بپذیریم احتمال دارد اهالی قاسمآباد دچار مشکل شوند، میشود برنامهریزی کرد حداقل از ساعت ۱۲ شب تا ۶ صبح مردم زوزن آب شیرین داشته باشند.
کلام آخر
بیتردید در بحران خشکسالی ایجاد شده بسیاری از روستاها شرایط مطلوبی در حوزه تأمین آب ندارند و ضرورت دارد دستگاههای مختلف با همکاری خود از بروز اتفاقهای تلخی همچون تخلیه روستاها به دلیل نبود آب شرب پیشگیری کنند.
خبرنگار: سرور یزدی
نظر شما